Det som hjelper - ifølge barna selv

Det som hjelper - ifølge barna selv

I heftet "Skriv for Livet!" har barn og ungdom satt ord på det som har hjulpet i deres situasjon.

Illustrasjon fra "Skriv for Livet!" Punchdeluxe ved Bente Jørgensen

Mamma ser meg

Det som har hjulpet meg mest når pappa er i en turbulent sinnsstemning er at mamma ser meg og stiller seg mellom pappa og meg. På den måten føler jeg en slags trygghet, og tanken på at jeg ikke står helt alene har hjulpet/hjelper meg igjennom de harde tidene. Når mamma ikke er hjemme har jeg søkt tilflukt på rommet mitt, med døren låst.

Vanskelig å skjule følelsene

På skolen kan det i flere tilfeller være vanskelig å skjule følelsene når tankene ikke viker vekk fra pappa og hans psykiske sykdom. I denne situasjonen er det utrolig bra og viktig når en lærer jeg har god kontakt med spør om hvordan jeg har det, snakker med/ og lytter til meg og ikke minst følger opp ”saken” i ettertid.
I tillegg har det hjulpet å få forståelse fra medelever. Derfor er det så utrolig viktig at informasjonen om psykisk helse kommer ut til skolen, og blir en del av lærerplanen.

Lærerne så meg

Lærerne viste medlidenhet. De så at jeg var ødelagt og hadde det vanskelig.

Det å bli møtt er alfa og omega.

De skapte en trygghet for meg, og sa at de ville være der for meg.

Fritiden er viktig!

Fritiden til ungdommer generelt er en viktig tid, hvor jeg mener den tiden skal være en tid hvor ungdommer skal kunne føle seg trygg, fri og ha det gøy. Dette kan fort bli vanskelig når en av foreldrene er i en psykisk syk tilstand.

Det som trolig har hjulpet meg mest er å få muligheten til å dra til gode venner som forstår eller i det minste lytter til det som er vanskelig for meg.

Det å ha det gøy, få muligheten til å glemme sin egen tilværelse etter å ha hodet fullt av tanker og følelser er helt fantastisk.

 

Les hele "Skriv for Livet" heftet