Forbered barna på ferien

Forbered barna på ferien

Det er bra for alle barn å være forberedt på årets ferieplaner, uansett om man skal reise bort eller ikke. Forutsigbarhet er spesielt viktig for barn med delt bosted.

 Voksne for Barns ferieråd:

 1. Ferien skal være hyggelig avslapping fra hverdagen, om familien skal reise bort eller ikke, så betyr det å ha fri endring i de vanlige rutinene. Informer om hva som skal skje og i hvilken rekkefølge, så er barnet forberedt.
   
 2. Ta hensyn til hele familien i ferien. Avklar på forhånd om dere ønsker storbyliv, teltferie eller eventuelt begge deler. En idé når dere først er på ferie: La alle i familien bestemme over én dag hver! På den måten kan alle lære både å vise solidaritet og ta ansvar.
   
 3. Avklar hensikten med ferien på forhånd. Ta hensyn til hvordan dere har det hver og en, og sammen som familie, i forhold til hvilken ferieform dere velger. Ikke dra på telttur dersom behovet for litt tid fra hverandre er størst!
   
 4. Ikke ta med uoppgjorte problemer og konflikter på ferie. Rydd dem unna på forhånd eller vent til dere kommer hjem. Mange barn får ferien ødelagt av at foreldrene krangler.
   
 5. I familier med delt omsorg; respekter den andre forelderens ferieplaner! Det er viktig for barnet at dere støtter hverandre som foreldre, selv om dere ikke lever sammen lenger. Vis entusiasme for planer barnet har hos den andre forelderen, og skån barnet for uenigheter dere foreldre imellom. 
   
 6. Uansett hvor og hvordan ferien tilbringes: Prøv å ha litt tid sammen som familie hver dag, hvor alle elektroniske dingser legges bort!
   
 7. Vær måteholden med alkohol! Barn blir engstelige når de voksne forandrer atferd.

Voksne for Barns barnefaglige rådgivere får endel henvendelser om ferieavvikling fra foreldre som ikke bor sammen. Når foreldrene ikke bor sammen, er det viktig å avklare i god tid hvem som skal ha barna når, slik at de er forberedt.

- Vi hører noen ganger om foreldre som gruer seg til å sende barnet av gårde på ferie sier generalsekretær Randi Talseth.

Hun forteller videre at mange barn føler ansvar for at mor og far skal ha det bra, og føler dårlig samvittighet for den de ikke er sammen med.

- Det kan derfor være godt for barnet å få støtte på egne ferieplaner, og visshet om at mor og far tar vare på seg selv.

 

Har du spørsmål om barn og ferie? Våre rådgivere svarer på spørsmål om barn og unge fra foreldre og andre voksenpersoner.