Ikke hal ut avskjeden

Ikke hal ut avskjeden

For mange 6-åringer er overgang fra barnehage til SFO/skole stor, og noen synes det er vanskelig når foreldrene skal gå. Gjør det kort og optimistisk.

- Gjør avskjeden kort og optimistisk selv om barnet er litt lei seg de første dagene, er anbefalingen fra rådgiverne i Voksne for Barn.

Voksne for Barn får hvert år mange henvendelser fra foreldre om barn som synes oppstart på SFO/ skole er vanskelig. Å begynne på SFO/ skole er en stor overgang for barna og kan nok føles overveldende for noen. Det krever en større grad av selvstendighet og egen evne til initiativ enn barnehagen.

 

Trygghetsråd når barnet begynner på skole/ SFO

  • Avtal med barnet på forhånd om hvordan avskjeden skal være, ikke hal den ut om det blir sårt. Det kan også hjelpe å minne barnet på tiden i barnehagen og hvordan han eller hun greide det fint selv om mamma og pappa gikk på jobben.
  • Er barnet litt redd for adskillelse, er det viktig å trygge han eller henne på at dette går bra og at dere kommer og henter - som alltid.
  • Si alltid ifra før du går selv om avskjeden kan være vanskelig. Det å snike seg ut døra uten å si ha det vil kan gjøre ting vondt verre.
  • Om ikke tilvenningen bedrer seg til er det nødvendig å samarbeide med de voksne på SFO/ skolen. Bli enig med personalet om at en voksen kan være rundt barnet når dere går, hvis dere avtaler et tidspunkt bør det være mulig.
  • Å ha med noe med hjemmefra gjør oftere ensomhetsfølelsen litt mindre. Tenk etter om det er noe 6-åringen kan ta med som øker tryggheten og aktiviteteten på SFO. For eksempel kosedyr, spill eller annet som barnet liker å aktivisere seg selv med, eller som det går an å invitere andre barn med på.
  • Kjenner barnet ditt andre barn på SFO fra før? Det er ikke uvanig at man kjenner noen på SFO fra før enten fra nabolaget eller barnehagen. Minn barnet på at de har noen de kjenner som de kan leke med når du skal dra.
  • Forbered barnet på at det er færre voksne per barn enn i barnehagen, men at man likevel ikke må være redd for å be om hjelp og støtte når man trenger det.

Spør oss om råd

 

Har du spørsmål om barn og skole? Våre rådgivere svarer på spørsmål om barn og unge fra foreldre og andre voksenpersoner.