– Barna blir ofte glemt når noen dør

Begravelsesagent Tor-Håkon har én regel han aldri går vekk fra: Snakk alltid med barna først.

Han har jobbet som begravelsesagent i over 16 år, og legger ikke skjul på at han har valgt et krevende yrke.

– Jeg har forpliktet meg til noe rart. I det ene øyeblikket ser du Disney-film med barna, og i det neste er du blant de første personene på et åsted. Så skal du hjem til barna igjen, forteller Tor-Håkon Gabriel Håvardsen.

For han er det ikke noe som heter en typisk dag på jobb. Arbeidsdagen kan starte tidlig om morgenen, eller den kan starte midt på natta. Og på kveldstid er det alt fra syning til samtaler med pårørende.

– Telefonen kan ringe konstant. Det er pårørende som er bekymret, eller har spørsmål.

Tor-Håkon har etter hvert blitt et kjent fjes gjennom TikTok, der han deler fra arbeidsdagen sin, og svarer på spørsmål unge har om døden. Han bruker mye humor og sjarm når han snakker om noe mange nok forbinder med tyngre og dystre toneleier. Men Tor-Håkon er opptatt av å ufarliggjøre døden – også for barn.

Foreldrene blir redusert til barn

For selv om alle barn er forskjellige og det må tas individuelle hensyn, vil Tor-Håkon stort sett anbefale foreldre å la barna ta del i så mye som mulig av det som skjer når de opplever å miste noen. Barn har allerede en del forestillinger om døden, og ofte kan forestillingene være skumlere og mer mystiske enn det faktisk er. Dessuten får de uansett med seg at de voksne er lei seg, og da kan mange barn oppleve det som trygt at en voksen hjelper dem å forstå hva som egentlig skjer.

Jeg tror en feil mange gjør er å lyve for barna, og å prøve og beskytte dem mot døden.

Tor-Håkon

Han har tidligere opplevd å komme frem til et sted der de voksne lå i hysterisk krampegråt over den avdøde, mens barna løp hvileløst rundt og nærmest var blitt glemt av omsorgspersonene.

– Det er skremmende hvor fort barna blir glemt. Derfor snakker jeg først med barna, og går gjennom det praktiske. Jeg sier at «nå skal vi ta med pappa», og så forteller jeg hele prosessen som skal skje frem mot begravelsen. Jeg pleier også si at de skal få se dem igjen hvis dem vil, også liker jeg å gi dem en oppgave, for eksempel å male på kista eller tegne en tegning som kan ligge sammen med den avdøde i kista, forteller han.

Det beste rådet

Det er mange gode råd å ta med seg til voksne som skal snakke med barn om døden. Men Tor-Håkon vil trekke frem ett som det beste:

– Spør, og la barna snakke mer enn du selv prater. Spør for eksempel hvordan de tror døden ser ut. Det kan sette i gang noen tankeprosesser hos barnet som kan være fine å snakke om. Så lenge døden er et ikke-tema blir det skummelt.

Han har selv erfart at det barn synes er skumlest er alle de ubesvarte spørsmålene. Hvordan den døde ser ut, hvorfor foreldrene ser så lei seg ut og går kledd i sort, hva som skjer når kista blir senket ned i jorda.

– Da liker jeg bedre å gi dem et mer begripelig bilde på ting. Fortelle barnet hva den avdøde har på seg, kanskje ligger det en tegning fra barnet i kista? Og det med mark som forsyner seg av kista er jo en myte. Jo mer du kan fortelle barnet, jo mindre mystisk og skummelt blir døden.