Hvite firkanter

Hvite firkanter består av en film og samtaleopplegg til bruk for helsefremmende arbeid for å styrke psykososialt miljø og livsmestring i skolen.

 • Målgruppe
  • barn i alderen 9-10 år
  • kan også benyttes på mellomtrinnet med noen tilpasninger
 • Varighet

  1-2 timer

Filmen Hvite firkanter handler om en forandring som mange barn opplever i løpet av skoletiden. Hovedpersonen, Kasper, skal flytte til et annet sted. Han skal forlate vennene og læreren, som han kjenner så godt, og begynne på noe nytt og ukjent.

Flytting kan være en stor forandring i livet for både barn og voksne. Forskning viser at barn som flytter mye i løpet av oppveksten er i risikogruppen med tanke på psykisk helseplager. Det er derfor viktig å ha fokus på hvordan vi kan ivareta barna slik at de beholder en god psykisk helse når de opplever forandring og tap.

Gjennom filmen vil barna kunne:

 • identifisere/gjenkjenne følelser og opplevelser fra eget liv
 • få innsikt i hvordan andre har det når de opplever forandring og tap

Gjennom samtaleopplegget og oppgavene kan barna få trene på:

 • følelsesbevissthet og på hvordan de kan snakke om følelsene sine
 • hva de kan gjøre for å få det bedre
 • hvordan de kan støtte andre

Både følelsesbevissthet og sosial støtte er grunnleggende for å utvikle og beholde en god psykisk helse når vi møter motgang i livet.

Samtaleopplegget inneholder også refleksjonsspørsmål til voksne. Det kan for eksempel brukes i forbindelse med en planleggingsdag hvor psykisk helse og lærerens mange roller er tema, eller som en del av fagdag for hele personalet i Zippys venner.

Materiell

Relatert

Født til å skinne

Tekster av ungdom som vet mye om livet. De deler sine erfaringer med å ha det vanskelig, med å be om hjelp og kanskje, eller kanskje ikke, få den hjelp de ønsker.

Les om Født til å skinne

Brobygger for familier fra Øst-Europa

Økende arbeidsinnvandring fører til at flere østeuropeiske familier kommer i kontakt med det norske støtteapparatet. Stadige konflikter mellom foreldre og norske hjelpeinstanser, og da spesielt barnevern, gjorde at Voksne for Barn i 2014 besluttet at noe måtte gjøres.

Les om Brobygger for familier fra Øst-Europa

Как говорить с детьми о корона-вирусе

Сейчас мы получаем много вопросов от родителей и других взрослых о том, как лучше говорить с детьми о том, что происходит вокруг в связи с распространением корона-вируса.

Les om Как говорить с детьми о корона-вирусе

Kalbame su vaikais apie koronavirusą

Šiuo metu sulaukiame labai daug tėvų klausimų apie tai, kaip geriausiai kalbėti su vaikais apie koronavirusą.

Les om Kalbame su vaikais apie koronavirusą

Jak rozmawiać z dzieckiem o korona wirusie

W tej chwili otrzymujemy wiele zapytań od rodziców i innych dorosłych, którzy zastanawiają się, jak najlepiej rozmawiać z dziećmi o tym, co dzieje się w związku z epidemią wirusa.

Les om Jak rozmawiać z dzieckiem o korona wirusie

Foreldreguide ved mobbing

Er du forelder til et barn som blir mobbet? Foreldreguider er et nytt tilbud til deg som trenger hjelp i denne perioden.

Les om Foreldreguide ved mobbing