Problemsinne

Noen barn blir voldsomt sinte over det andre synes er småting. Alle barn med et voldsomt sinne trenger hjelp fra voksne til å forstå sinnet sitt, og finne måter de kan håndtere det på.


OPPTRER OFTE: Dersom det voldsomme sinnet opptrer daglig eller ukentlig over tid, kan det være snakk om problemsinne. (FOTO: Colourbox)

Problemsinne er et sinne som tennes alt for fort av alt for små ting. Samtidig kommer det til uttrykk i alt for sterke handlinger. Det er med andre ord ikke bare lunten som er for kort, sprengstoffet er også for kraftig.

Hos de minste barna er det umulig å skille på problemsinne og vanlig sinne. Undersøkelser viser faktisk at toåringer er den mest aggressive gruppen i befolkningen. Det er vanlig at en treåring kaster seg hylende på gulvet i butikken fordi han eller hun ikke får is på en mandag, men om en niårig gjør det vil dette falle inn under problemsinne. I den alderen har barn stort sett lært seg å håndtere sinnet sitt med konstruktivt.

Alle kan få en kort lunte dersom de har sovet lite, er sultne eller har en dårlig dag. Dersom det voldsomme sinnet opptrer daglig eller ukentlig over tid, kan det være snakk om problemsinne. Sinnet kan være så kraftig at det påvirker hele familien, og det kan gjøre det problematisk for barna å få venner. Med litt større barn er det derfor viktig å snakke om at det er lov å bli sint, men at man må lære seg å uttrykke sinnet sitt på måter som er i orden for menneskene rundt dem.

Undersøk omgivelsene

Du har sikkert merket at du selv har lettere for å bli sint eller hissig dersom du har en stressende situasjon på jobben. Det samme gjelder for barn.

Undersøk hvordan barnet egentlig har det de stedene han eller hun oppholder seg i hverdagen, som skolen, sammen venner og på fritidsaktiviteter. Kanskje er det noe her som stresser barnet, som kan utløse sinnet. Tenk gjennom om barnet har en god blanding av skole og fritid, mosjon og ro, alenetid og sosialt samvær. Undersøk også om banet sover nok. Til slutt kan det være nyttig å tenke gjennom om han eller hun har tilstrekkelig tilgang på trygge voksne i hverdagen.

Om du finner noe som plager barnet kan dere tenke på mulige løsninger sammen. Allikevel er det ikke sikkert du finner noe spesielt. Da gjelder det å ikke spekulere for mye. Noe ganger er det bare ikke noe klart svar på hvorfor barnets sinneutbrudd er så sterke.

Jobb med sinnet, ikke med barnet

Problemsinnet kan virke inn på barnets oppfatning av seg selv. De vet godt at det ikke er greit å bli så sint, men de klarer ikke gjøre noe med det, og kan få en oppfattelse av at det er dem som person det er noe galt med. Det gå ut over selvfølelsen.

Vær derfor forsiktig med hvordan du ordlegger deg. Barnet har problemer med å kontrollere sinnet sitt, det er ikke et aggressivt barn. Det er ikke barnet som må jobbes med, men sinnet. Vis at dere er sammen om dette. Det er dere mot sinnet. Snakk om at noen ganger kan jeg kontrollere sinnet, og noen ganger kontrollerer sinnet meg. Det styrker barnets forståelse av at vi selv kontrollerer handlingene våre.

Skyld

Et heftig sinneanfall kan oppleves som å tape kontrollen over deg selv. Det kan både være skremmende, og gi en følelse av usikkerhet og hjelpeløshet. Dette er vanskelige følelser å kjenne på. En vanlig måte å håndtere det på er å prøve å skyve skylden over på noen andre. Om den du slo selv var skyld i det gir det gjerne en følelse av kontroll. I tillegg slipper man å kjenne på de vonde følelsene ved å ha gjort noen andre vondt.

Om barnet alltid opplever at det er noen andre som har skylden bør du la diskusjonen om skyld ligge. Å alltid ha skyld i bråk som oppstår vil gå utover barnets selvfølelse. En slik situasjon vil også sette deg opp mot barnet, når man heller burde jobbe med «oss mot sinnet».

Det viktige er at barnet lærer om ansvar. En situasjon kan være andre sin skyld, fordi de opptrer provoserende. Men det er barnets ansvar å velge hvordan det vil reagere.

Barnet vet godt at det er feil å slå eller å si stygge ting til andre. Fokuser heller på hva som gikk galt, og hva dere kan gjøre med det. «Jeg lurer på om du ble veldig sint, eller midt i mellom.» «Hvordan kan jeg se forskjell på litt sint og veldig sint?» «Hva annet kan du gjøre når du er veldig sint?»

Søk hjelp

Problemsinne er ofte vanskelig å håndtere for foreldre. I mange tilfeller blir situasjonen veldig fastlåst, og man kommer ikke ut av den vonde sirkelen. Har du spørsmål om sinne, eller behov for konkrete råd om hva du kan gjøre? Ta kontakt med rådgiverne våre.

Bok om problemsinne

Les om Stine og Mads i boka «Vinn over sinnet». Medelevene er redde og de sliter med å få venner. Boka har også tips til deg som er voksen og vil hjelpe.

KJØP I NETTBUTIKKEN

Relatert

Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Å være redd er helt normalt, og frykt vil vise seg på forskjellige måter i løpet av barndommen. Men i noen tilfeller vi barnet trenge hjelp til å håndtere følelsene.

Les om Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Er barnet ditt sjenert?

For sjenerte barn kan det være vanskelig å treffe nye barn og delta i fritidsaktiviteter. Her er gode råd til deg som er forelder til et sjenert barn.

Les om Er barnet ditt sjenert?

Hva er selvfølelse?

Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, og hvor mye vi føler at vi er verdt.

Les om Hva er selvfølelse?

Blir sykere av vaskerådene

For barn og unge som lider av tvang rundt skitt og smuss gjør påminningen om å vaske hendene hverdagen ekstra slitsom.

Les om Blir sykere av vaskerådene

Snakk med barnet om katastrofen

Når katastofer oppstår kan mange bli redde. Tanker om hva som har skjedd, og hva som kan komme til å skje meg og mine nærmeste, kan gjøre dem utrygge og redde.

Les om Snakk med barnet om katastrofen

Råd ved skolestart

Det kan være både skummelt og spennende å starte på skolen. Noen skal ha sin første skoledag noensinne, andre skal begynne på et nytt trinn, mens atter andre kanskje skal på en helt ny skole.

Les om Råd ved skolestart