Å bo alene

Hva mener barn og unge

Innledning

Å flytte hjemmefra og bo for seg selv er en stor milepæl i livet. Som ung gleder en seg til å føle mer frihet og selvstendighet – og for de aller fleste så går dette veldig bra.

212 000 personer under 30 år bor alene. Flertallet av disse kan ringe hjem og få hjelp til praktiske og økonomiske utfordringer. Noen bor kanskje så nærme at de kan stikke innom barndomshjemmet på middag eller for å låne utstyr de selv ikke har. Men ikke alle har et ressurssterkt hjem i ryggen. De kan ha foreldre som sliter med sine egne utfordringer, ha bodd i fosterhjem, på institusjon eller kommet ny til Norge som ung voksen. Disse unge er ekstra sårbare.

Deltakerne i vårt Ungt nettverk er naturlig nok svært opptatt av disse spørsmålene. Mange av dem har flyttet for seg selv veldig unge og må i stor grad klare seg selv. De kommer med gode forslag, som at det bør finnes en «voksenveileder». For en kjempegod idé! Og et rungende ja til mer praktisk hverdagsøkonomi inn i skolen og bedre forberedelse på voksenlivet.

Erfaringene fra ungdommen og rådene vi har samlet gir et godt bidrag til økt livsmestring. Vi håper du vil lese, og at du tar nytte av erfaringene, råd og tips.

Verdensdagen for psykisk helse 2020 2

«Jeg hadde gledet meg sånn til å bo for meg selv, være min egen herre. Jeg var ikke helt forberedt på hvor stille det kan bli i et rom alene.»

Om å skaffe seg et sted å bo

Flere av ungdommene hadde fått bosted på det private leiemarkedet og gjort seg erfaringer på godt og vondt. Det var ganske trist å høre om hvor påpasselige og mistenksomme de måtte være når de skrev leiekontrakt. Frykten for å bli lurt av utleier var stor i gruppa.

Alle snakket om at kan det være lurt å snakke med en voksen i forkant om det praktiske når man skal flytte for seg selv. Men også i etterkant, fordi det dukker opp situasjoner man ikke har møtt på før. Rett og slett å ha en voksenveileder.

Et viktig spørsmål å stille seg når du flytter ut er om du skal bo i kollektiv eller alene. Noen i gruppa hadde erfaring med å ha bodd alene i leilighet. Når du skal bo alene er du også alene om alt det praktiske. Som leieavtale, depositumkonto, strømavtale og innboforsikring. De unges erfaring at du fort kan bli lurt, eller betale mer enn du trenger om du ikke har noen
å rådføre deg med.

Noen av ungdommene hadde opplevd at utleier hadde vært i leiligheten uten grunn. De var opptatt av at du må melde ifra hvis du oppdager sånne ting. Flere mente at hvis du flytter hjemmefra for første gang, kan det være en fordel å velge kollektiv som boform, da blir ikke overgangen så stor.

Verdensdagen for psykisk helse 2020 3

«Sørg for alltid ha en skriftlig kontrakt med utleier, som du har finlest, gjerne sammen med en voksen som selv har leid bolig før, og har litt peiling»

Om økonomi

Samtlige i gruppa så på styring av økonomi som en utfordring. De var rett og slett ikke forberedt på hvor dyrt alt er, og hvor mye ting du må skaffe deg når du flytter for deg selv. Flere hadde opplevd at ikke pengene strakk til. Noen hadde også latt være å betale regninger, med det resultat at regningen gikk til inkasso og at den opprinnelige betalingssummen økte til et mye større beløp.

Det kom som en overraskelse på flere av de unge at samme matvare kan variere i pris både i forhold til merke og hvilken butikk du handler i. Det ble flittig delt råd om apper du kan bruke, hvilke butikker du bør handle i og når.

Praktiske sparetips

> Husholdning: lurt med kluter, bøtte, oppvaskbørste, såper osv. Butikker som Normal har ofte mye utvalg av utstyr du trenger til en billig penge.

> Appen «Mattilbud» viser hva som er på tilbud i matbutikkene.

> Bruk appen «To good to go» der butikkjeder, hoteller og cafeer legger ut mat som vil bli kastet pga dato, du får billig mat samtidig at du reduserer matsvinn.

> Det lønner seg å skaffe Trumf- og Coopkort. Da får du både tilbud og sparer opp poenger som du senere kan handle for.

> Kjøp deg en kokebok, eller se på YouTube/tiktok eller nettsider, som matprat.no, for å finne gode og enkle matoppskrifter som du fint kan lage alene.

> Spar på restemat og ha det enten til lunsj dagen etter eller eventuelt middag.

Verdensdagen for psykisk helse 2020 4

«Når du har 20 kroner igjen på kontoen, og det er en uke igjen til neste lønn, er ikke næringsrik det du tenker når det gjelder mat …»

Om å holde orden

De unge aleneboerne poengterte at det er småting du MÅ huske på som de ikke tenkte så mye på som medlem av en familie. Som for eksempel å slå av komfyren og å låse døren. Alle mente at det med å holde leiligheten ryddig også har noe å si for å ha det bra. Uansett om du bor alene eller i kollektiv med flere. Det med å holde orden, ha gode rutiner og plan på renhold, tøyvask og innkjøp er viktig for trivselen og for å unngå uenigheter blant beboerne.

 

Verdensdagen for psykisk helse 2020 5

«Jeg skulle ønske noen hadde lært meg at det er lurt å skylle av brukte tallerkener med en gang etter bruk! Det høres ut som en liten ting, men jammen er det vanskelig å få bort matrester når det har tørket!»

Om psyken

Det kom frem ulike grunner til hvorfor de unge flyttet hjemmefra. Noen måtte flytte som 16- åringer fordi det ikke var videregående skole på hjemstedet. I gruppa var det også beskrivelser av hjemmeforhold som ikke var optimale, og at noen derfor valgte å bo for seg selv. Andre flyttet fordi de skulle studere eller opplevde det som helt naturlig i forhold til alderen sin. Ungdommene var enige i at det er litt «både og» å bo for seg selv. Både fint, men også ensomt og til tider litt skummelt. Det er mye nytt du må lære deg. De mente det kunne være lurt å bo i kollektiv når du flytter for deg selv for første gang. Da blir ikke overgangen så stor og det blir mindre ensomt.

Flere snakket om at det er lett å ramle inn i en litt usosial boble når du flytter for deg selv. Og hvor viktig det er å komme deg ut av den bobla, å komme ut blant folk, være sosial. Men det var også noen som trakk fram at det er viktig å ha sin egen vennekrets utenom de du bor med. Ellers kan man ende med å slite veldig på hverandre.

Ungdommene hadde erfart at det er viktig å ha gode rutiner på mat, søvn og mosjon. Noen beskrev at de hadde snudd litt på døgnet. Det kunne bli mye gaming eller at de så filmer og serier til langt på natt. Da kan det bli vanskelig å komme seg opp om morgenen. Det å lage næringsrik mat og å få regelmessig mosjon var også utfordrende for flere. Korona og nedstenging ser også ut til å ha en negativ innvirkning på hverdagslige rutiner.

Verdensdagen for psykisk helse 2020 6

«Det vanskeligste med å flytte for seg selv,
var at det ble så tomt»

Tips til ungdom som flytter for seg selv

> Begynn med å bo i kollektiv, det blir mindre ensomt.
> Ha noen med erfaring med deg på visning og kontraktskriving.
> Ta bilder av hele leiligheten når du flytter inn.
> Få noen til å lære deg hvordan du bruker vaskemaskin og oppvaskmaskin.
> Få hjelp til å sette opp ukes/månedsbudsjett.
> Lær deg nettbank og lag faste trekk til husleia og andre utgifter.
> La aldri en regning gå til inkasso, det blir kjempedyrt!
> Ta ikke dyr kreditt for å «overleve», men endre forbruk.
> Kjøp mat når det er på tilbud.
> Sett av penger til et sunt kosthold og planlegg innkjøpene.
> Lag deg gode rutiner for å holde det rent og ryddig.
> Ha en bestemt dag du gjør husarbeid. Viktig å gi deg selv en belønning når du har fått det til!
> Hør på musikk, eller noe du liker å høre på mens du gjør husarbeid, det kan få opp stemminga og gi mer motivasjon.
> Ha venner utenom de du bor sammen med.
> Møt venner eller inviterer venner på besøk. Det kan gi mer hjemmefølelse å ha noen på besøk og føle at man selv styrer.
> Gå deg en tur minst en gang om dagen. Det kan fort bli tomt og stille når man bor for seg selv, og da kan det være deilig å få seg litt frisk luft så føler du deg bedre etterpå!
> Prøv å holde døgnrytmen selv om ingen maser på deg.