Barn i sårbare situasjoner trenger deg

250 barn står i kø for fosterhjem. De trenger deg.

Barn i sårbare situasjoner trenger deg

Få oppgaver i samfunnet er viktigere enn å sørge for gode og stabile hjem for barn og unge som ikke lenger kan leve sammen med sine foreldre fordi de ikke har det trygt og godt der. Å stille seg til disposisjon for et av disse barna, er en av de viktigste oppgavene man kan ta på seg.

Det kan selvsagt også være en krevende oppgave. Det er snakk om barn som ikke lenger kan bo sammen med foreldrene sine av en grunn. De vil generelt ha opplevd enten vold, grov omsorgssvikt eller andre traumer som vil ha etterlatt dype sår. De er barn og unge som ikke har det bra. Det de trenger mest i verden, er muligheten til å ha det bra.

At de står i kø for et fosterhjem, betyr gjerne at de bor i et beredskapshjem eller i en institusjon, uten reell stabilitet eller forutsigbarhet, spesielt med tanke på hvem som kommer til å være omsorgspersonene deres de neste årene. Det er ikke til å leve med. Barn som allerede har opplevd påkjenninger i oppveksten som alle barn bør være spart for, må ha krav på å komme over i en stabil og omsorgsfull situasjon så raskt som mulig, uten den påkjenningen eksempelvis et lengre institusjonsopphold kan utgjøre.

Det er viktig å vite at de fleste av oss kan være fosterforeldre. Det er noen formelle krav, blant annet til vandelsattest, samt behov for generelt ordnede forhold knyttet til livssituasjon og økonomi. Det aller viktigste er, litt enkelt oppsummert, at du har overskudd til å gi omsorg og trygge rammer. Det er også viktig at du har kapasitet og evne til dialog med de andre aktørene i barnets liv.

Det er vanlig at en fosterforelder blir frikjøpt fra arbeidet i en periode når barnet eller ungdommen flytter inn. Det understreker betydningen av den første tiden sammen med barnet. Heldigvis har samfunnet lagt til rette for at det skal finnes tid til å bli kjent og vise omsorg.

Å være fosterhjem er ikke et lite valg. Vi forstår at det er mange som ikke vil ha mulighet til å ta det valget. Det eneste vi ber om, er at alle som opplever at de har ekstra kapasitet for omsorg i livet sitt, vurderer om det er disse barna som skal få nyte godt av den omsorgen.

Det handler om å ta på seg en ofte avgjørende, positiv rolle i et barns liv. Det handler langt på vei om å redde et barn. Det kan vise seg å bli et av de beste og fineste valgene du har tatt.

Signe Horn, generalsekretær, Voksne for Barn

Publisert i lokalaviser i oktober 2024.