Følelser

Alle mennesker har følelser. Følelser er sterke krefter som påvirker hvordan vi tenker og hva vi vil gjøre. Følelser påvirker hvordan vi har det, hva vi gjør og hvordan vi oppfører oss. Følelsene hjelper oss vanligvis til å reagere raskt og på passende måter. Følelsene sitter i kroppen. Det kan være vanskelig å vite hva man selv og andre føler, og det trengs øvelse for å bli god i det. Det kan være lurt å bli god til å gjenkjenne, tåle, vise og snakke om følelser.

Vi blir glade, sinte, redde og lei oss. Andre vanlige følelser som kan være mer vanskelig å gjenkjenne, er for eksempel sjalusi, stolthet, nysgjerrighet, misunnelse, lengsel, savn, kjedsomhet, forelskelse og avsky.

Følelser har ulik styrke. Du kan kjenne deg litt glad, kjempeglad eller superglad. Du kan kjenne deg litt trist, ganske trist eller kjempetrist. Med et følelsestermømeter kan du vise styrken på følelsene du kjenner.

Du kan øve deg på å vite hva du føler. Å vite hva du føler,og å tørre å snakke om følelsene, er viktig for at du skal kunne takle trøblete følelser. Hvis du og de rundt deg vet hva du føler, vet dere om noe viktig! Å lyve for seg selv eller til andre om følelser, hjelper sjelden. Er man redd,
så er man redd. Er man lei seg, så er man lei seg.

Når Emil er redd, slår hjertet hans fort, han blir stiv i hele kroppen, han får pesepust og svetter. Mennesker merker følelse litt ulikt, og bare du kan bli ekspert på hvordan du merker følelsene i din kropp.

(Illustrasjon av Per Finne)