Råd til bonusforeldre

Som bonusmamma eller -pappa kan du få en viktig rolle i din livet til din partners barn, men skal du inn i rollen som bonusforelder er det viktig å være godt forberedt og gi det tid.

BONUSFAMILIEN: Det er vanlig at det tar mellom to og tre år før den nye familiekonstellasjonen har gått seg til.

Rollen som bonusforelder kan oppleves både skremmende og overveldende for mange. Kanskje skal du inn i foreldrerollen for første gang, eller du skal plutselig forholde deg til andre barn enn dine egne.

Forbered deg

Foreldrenes samlivsbrudd er en stor omveltning i et barns liv, som vil påvirke dem i lang tid etter bruddet. Det at mamma eller pappa får en ny partner vil for mange barn bety at alt håp er ute for at de noen gang vil bli sammen igjen, noe som kan vekke sterke følelser. Vær forberedt på at dette er en situasjon barna ikke nødvendigvis ønsker seg, og at det kan ta flere år før de aksepterer det. Vent derfor med å presentere deg for barna til du er sikker på at dette er et forhold som kommer til å vare en stund.

Snakk med partneren din på forhånd. Bli enige om hva din rolle, og ditt forhold til barna skal være. Dette er et tema som gjerne blir mer sårt når man står midt oppi det, enn det trenger å bli om man har avklart forventningene til hverandre på forhånd. Lag også en plan på hvordan dere skal gå frem, og snakk om hva dere gjør hvis ikke alt går etter planen. Vær også godt forberedt på at barna alltid kommer til å være din nye partners førsteprioritet.

Den første tiden

Ikke ha for høye forventninger den første tiden. Vær tilstede for barna, men la dem ta initiativ til kontakt den første tiden. Det tar lang tid å bli kjent med nye mennesker. Barna kan oppleve at det har kommet noen de ikke kjenner så godt inn i deres intimsfære, og dermed trekke seg tilbake en stund. Gi barna tid til å akseptere det nye forholdet. Det er vanlig at det tar mellom to og tre år før den nye familiekonstellasjonen har gått seg til.

Om barnet tydelig avviser deg er det viktig å ikke gjøre noe stort nummer ut av det, selv om avvisningen kan føles vond. Dersom barnet oppfører seg på måter du ikke aksepterer er det viktig å irettesette oppførselen, ikke barnets følelser (les mer om barn og følelser). Vær enig med partneren din om hvordan dere håndterer slike situasjoner, og la barnets mor eller far ta styringen. Husk også at barnet hovedsakelig vil treffe partneren din, når barnet er hos dere. La dem få tid alene sammen.

Om dere begge har barn

Om begge har barn fra tidligere, er det langt mer om skal tas hensyn til. Barna har ikke bedt om nye søsken, og vil heller ikke kunne behandle dem som det fra første dag. Også her er det viktig å ta tiden til hjelp.

Pass på at dere ikke forskjellsbehandle barna, men vær like hyggelig mot partnerens barn som dine egne. Du og partneren din bør sette opp hvilke regler som skal gjelde i deres hjem i fellesskap, og presentere dem for barna som noe som gjelder alle. Ikke forvent at dere skal være en stor lykkelig familie, det kan hende det aldri skjer. Vær påpasselig med at dere tilbringer tid sammen med respektive barn, og at dere ikke må gjøre alt sammen.

Noen tips:

  • Presenter deg selv for barna når du vet at noe varig er på gang.
  • Gi barna all den tid de trenger for å akseptere den nye situasjonen.
  • La barna ta initiativ til kontakt den første tiden.
  • Ikke fortell bonusbarna dine at du er glad i dem eller liker dem før det virker troverdig.
  • Aksepter den ordning og struktur som er i hjemmet.
  • Ikke forsøk å innføre dine regler eller verdier før alle har en god relasjon til deg.
  • Etter hvert som den gjensidige tryggheten øker, gjør egne ting sammen med barna, uten den som er barnas foreldre er med.
  • Aksepter at barnas foreldre gjør ting sammen med sine barn, uten din deltagelse.
  • Aksepter at dere som foreldre og bonusforeldre reagerer forskjellig på barna.

Se også:

Bli bedre kjent mens dere har det gøy

«Hei» er et spill om tanker og følelser som passer alle fra fire år og oppover. Enkle regler og spørsmålskort om ulike tema, som relasjoner, selvfølelse, fantasi og evnen til å ta andres perspektiv gjør dette til et svært populært spill.

KJØP I NETTBUTIKKEN

Relatert

Hvordan kan du som voksen skape gode relasjoner til barn?

En god relasjon kan ses på som en ballpasning, der man sender ballen frem og tilbake til hverandre - i et samspill. Når barnet spiller tilbake til deg får du respons og relasjonen er i bevegelse.

Les om Hvordan kan du som voksen skape gode relasjoner til barn?

Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Å være redd er helt normalt, og frykt vil vise seg på forskjellige måter i løpet av barndommen. Men i noen tilfeller vi barnet trenge hjelp til å håndtere følelsene.

Les om Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Er barnet ditt sjenert?

For sjenerte barn kan det være vanskelig å treffe nye barn og delta i fritidsaktiviteter. Her er gode råd til deg som er forelder til et sjenert barn.

Les om Er barnet ditt sjenert?

Hva er selvfølelse?

Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, og hvor mye vi føler at vi er verdt.

Les om Hva er selvfølelse?

Blir sykere av vaskerådene

For barn og unge som lider av tvang rundt skitt og smuss gjør påminningen om å vaske hendene hverdagen ekstra slitsom.

Les om Blir sykere av vaskerådene

Snakk med barnet om katastrofen

Når katastofer oppstår kan mange bli redde. Tanker om hva som har skjedd, og hva som kan komme til å skje meg og mine nærmeste, kan gjøre dem utrygge og redde.

Les om Snakk med barnet om katastrofen