Hva er SIBS-Online?
Søsken til barn med kronisk sykdom har en økt risiko for å utvikle psykologiske vansker. Det er derfor viktig å forebygge utfordringer og støtte søsken. En av de viktigste måtene å forebygge psykologiske vansker på, er å sørge for at familier snakker godt sammen. SIBS-ONLINE er et tilbud til søsken og foreldre til barn med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse om å delta i et samtaletilbud som har til hensikt å hjelpe familier til å snakke bedre sammen om det som er viktig for søsken.
Den opprinnelige versjonen av SIBS, som er basert på fysiske møter, har vist lovende effekter for søskens psykiske helse og for familiekommunikasjon. Den nye, digitale versjonen, SIBS-ONLINE, er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Oslo (UIO), Frambu og Voksne for Barn, med støtte fra Stiftelsen DAM.
Hvordan foregår det?
SIBS-ONLINE gjør at man kan delta i en samtaler på nett hvor som helst i landet. Tiltaket består av tre søskengruppeøkter, tre foreldregruppeøkter og tre felles økter hvor både søsken og foreldre deltar og snakker sammen.
Søskengruppeøktene er gruppesamtaler med mål om å finne ut hva man kan trenge å snakke med foreldre om, få mer informasjon om eller mer støtte rundt. Foreldregruppeøktene er undervisningsøkter om å snakke med søsken om diagnosen og følelser de kan ha knyttet til søskensituasjonen. I fellesøktene snakker hvert barn med sin forelder, og forelderen får litt tips om hvordan man kan finne ut enda mer og vise enda mer forståelse for det barnet tenker.
Samtalene for barna foregår etter skoletid. Foreldrene møtes i grupper etter arbeidstid.
Hva er målet med SIBS Online?
Målet med SIBS-ONLINE er å finne ut hva søsken trenger av informasjon og støtte, og å gjøre foreldre bedre i stand til å gi dem dette.
Hvordan kan barn og foreldre delta?
Hvis din familie ønsker å delta i SIBS-ONLINE, kan dere melde dere på her ved å oppgi navn, alder, telefonnummer og e-postadresse til barnet som skal delta, samt navn, epostadresse og telefonnummer til den foresatte som skal delta. Det er viktig at man ikke oppgir sensitiv informasjon i skjemaet.
Når vi har fått inn navn på interesserte, vil vi sette sammen grupper bestående av barn i samme alder som har søsken med liknende diagnoser. Hvis vi klarer å sette sammen en gruppe til din familie, vil vi kontakte dere med en e-post med dato for grupper og mer informasjon om innholdet i SIBS-ONLINE. Gruppene vil starte opp en gang i april 2025. Dere står selvsagt fritt til å takke ja eller nei til tilbudet.
Etter påmelding vil man også bli kontaktet med forespørsel om å være med på å evaluere tilbudet.
Vi håper at SIBS-ONLINE er et tilbud dere tenker kan være til hjelp, og håper å høre fra dere!
Vi trenger gruppeledere til pilotprosjekt!
Vi ønsker frivillige gruppeledere til SIBS-ONLINE med helsefaglig bakgrunn som psykologi, helsesykepleie, barnevernsutdanning, vernepleie eller annen relevant barnefaglig utdannelse.
Som frivillig SIBS-ONLINE gruppeleder mottar du en opplæring som gjør deg til lisensiert gruppeleder. Opplæringen er unik i Norsk sammenheng da den gir deg kunnskap og praktiske ferdigheter i å 1) lede samtalegrupper for barn, 2) lede psykoedukative grupper for foreldre, 3) gjennomføre kommunikasjonstrening og 4) gjennomføre systematisk foreldreveiledning. I tillegg inneholder kurset masse eksempler på oppgaver og leker som kan benyttes barne- og foreldregrupper. Kurset gir deg altså kunnskap og ferdigheter som kan benyttes ut over SIBS-ONLINE.
Som frivillig SIBS-ONLINE gruppeleder vil du få unik erfaring med å levere forebyggende tiltak på nett. Erfaringen, både med å levere tiltaket i seg selv, samt å levere det over nett vil kunne gjøre deg attraktiv på arbeidsmarkedet dersom du er student eller i begynnelsen av din karriere. Det finnes tilfeller der stillingsannonser spesifiserer at SIBS gruppeledererfaring er en ønsket kompetanse.
Alle med relevant bakgrunn vil bli tilbudt kurs for å bli godkjent som frivillige gruppeledere i SIBS-ONLINE. Hvis du ikke tidligere har gjennomført et kurs i SIBS, så vil du bli invitert til et kurs i SIBS Online som vil bli arrangert 18.-19. juni 2025. Hvis du allerede har gjennomført et SIBS-kurs, vil bli invitert til et webinar i SIBS-ONLINE som vil bli gjennomført 21. januar 2025.
Hvis vi vurderer at du har relevant barnefaglig bakgrunn, vil vi ta kontakt med deg. Meld deg som interessert i å bli frivillig gruppeleder for SIBS-ONLINE!
Obs: Hvis du ønsker å jobbe som frivillig gruppeleder i SIBS-ONLINE, etter å ha fullført alle obligatoriske kurs, må du melde deg inn som frivillig og medlem i Voksne for Barn. For å kunne bli frivillig i Voksne for Barn, må du gjøre følgende:
- Registrer deg som frivillig: Bli frivillig – Voksne for Barn
- Signer frivilligerklæringen: Frivilligerklæring – Voksne for Barn
- Lever politiattest: Politiattest – Voksne for Barn
- Meld deg inn som medlem i Voksne for Barn: Bli medlem – Voksne for Barn
Kontakt prosjektleder Staale Vaage for spørsmål (se kontaktdetaljer nedenfor).
Vanlige spørsmål om SIBS Online
Alle som ønsker det, kan søke om å bli med.
Nei, alle våre tiltak er gratis
Lurer du på noe?
Staale Vaage
Faglig rådgiver brukermedvirkning
Telefon: 979 56 323
E-post:
staale.vaage@vfb.no