Hvordan legge til rette for en god barnehagestart?

Nå kan du se filmen «Til månen på 1-2-3», om overgangen mellom hjem og barnehage!

Hvordan legge til rette for en god barnehagestart?

Filmen «Til månen på 1-2-3» tar barnets perspektiv under ulike tilvenningsmodeller ved barnehagestart og hverdagen som venter. Vi følger barnets verden og barnets kamp for å bli sett, hørt og anerkjent av foreldre og barnehageansatte i Norge og Danmark.

På reisen reflekterer professor Ole Henrik Hansen og dr. Alicja R. Sadownik rundt barns indre liv og atferd.

Hva må gjøres for at reisen fra hjem til barnehage ikke skal føles som en månelanding, men som en trygg overgang som fremmer god psykisk helse og tidlige erfaringer med demokrati?

– De fleste barnehager og foreldre gjør en fantastisk innsats for at barna skal føle trygghet og komme godt på plass i en ny hverdag. Spørsmålet er likevel om vi har valgt den beste framgangsmåten, når mange opplever at barns møte med en ny hverdag kan være såpass krevende, sier Karin Källsmyr, fagsjef i Voksne for Barn.

– Det viktigste budskapet i denne filmen er at tilvenningen må foregå på barnas premisser, spesielt i det som er en sårbar situasjon for barnet. Og barn i denne alderen trenger generelt mer tid til å lage en trygg tilknytning enn tre eller fem dagers tilvenning, fortsetter Källsmyr.

– Filmen tar utgangspunkt i forskningsprosjekt på barnehagefeltet, og den viktigste anbefalingen er at vi må gi barna nok tid til å kunne etablere trygge og tillitsfulle relasjoner. Filmen gir eksempler på hvordan barnehager kan legge til rette for at barn og foreldre besøker barnehagene eksempelvis en halvtime hver uke i månedene før barnet skal begynne. Da blir tilvenningen en fin aktivitet allerede mens foreldrene er i perm. Samtidig får barna den tiden de trenger til å finne trygghet hos voksenpersoner i barnehagen, sammen med foreldrene, fortsetter Källsmyr.

Her kan du se «Til månen på 1-2-3«!

Voksne for Barn har bidratt til prosjektet som formidler av søknad om finansiering.