Se opptak: Hvordan kan skolen ruste barna for livet?

Tirsdag 22. oktober 2024 markerer vi 20 år hvor de minste barna har fått lære om følelser og livsmestring gjennom skoletiltaket «Zippys venner».

Det feiret vi med et gratis frokostseminar, om skolens viktige rolle i arbeidet for at alle barn skal ha en best mulig psykisk helse.

Her kan du se opptaket fra arrangementet (les mer om innholdet under videoen).

Det er en alvorlig økning i psykisk uhelse blant barn og unge. Antallet unge som sliter psykisk har doblet seg på ti år. At så mange barn og unge opplever at samfunnet ikke lykkes i å skape gode rammer for en positiv utvikling gjennom oppveksten, er en betydelig samfunnsutfordring.

Hva er skolens rolle i møte med dette problemet? Hvilke muligheter har skolen til å hjelpe barn og unge til å mestre egne følelser og eget liv? Hvilken psykisk og emosjonell kompetanse er det viktigst at skolen bidrar til å gi, og hvordan bør skolen jobbe med dette?

Seminaret åpnes av statssekretær i Helsedepartementet Ellen Rønning-Arnesen.

Ansvarlig for skole i Voksne for Barn, Christian Hansen, gir en kort presentasjon av våre skoleprogrammer.

Psykologspesialist Svein Øverland vil snakke om økningen i psykisk uhelse blant barn og unge, og om hvordan skolen kan møte problemet. Øverland er blant annet seksjonssjef ved Seksjon for nasjonale rettspsykiatriske funksjoner, Avdeling Brøset, St. Olavs hospital.

Psykolog Aksel Inge Sinding vil snakke om hvorfor vi trenger hjelp til å lære oss følelser – og til å mestre dem. Sinding er blant annet leder for Institutt for Psykologisk Rådgivning i Oslo.

Seminaret markerer at det er 20 år siden etableringen av skoletiltaket Zippys venner i Norge, et undervisningsopplegg for å jobbe systematisk med psykisk helse og livsmestring på 1.–2. trinn i barneskolen. Tiltaket er i dag i bruk på 250 skoler over hele landet. Solveig Holen, seksjonsleder ved RBUP Øst og Sør, vil snakke om forskningen bak tiltaket.