Fra Ungdomspanelet
Fem ungdommer i Ungdomspanelet deler sine erfaringer og tanker per desember 2024.
Dette er deres råd til foreldre og andre voksne:
1. Samarbeid om å ha det hyggelig
«Det som er viktig for barn og unge, er at de kan feire jul i trygge omgivelser, som ikke er preget av rus og krangling. Det er viktig om du har problemer med et forhold at dere prøver å sette det til siden og samarbeide om å gi barnet en fin jul. Det er tøft for barn å ha det ustabilt rundt seg.»
2. Begrens alkoholinntaket
«Det er blant annet svært viktig å ha et så minimalt alkoholinntak som mulig, spesielt rundt barn da det for mange er svært lite alkohol som skal til før barn merker at de voksne endrer seg. Det er kun du som ansvarlig voksen som er egoistisk om du MÅ drikke der det er barn.»
3. Styr unna konflikter
«Konflikt vil mest sannsynlig oppstå en gang eller to, men prøv å løse det så ryddig som mulig, det føles ekstra vondt ha å to ukers ferie om det konstant skal være krangel over den minste ting.»
4. Ikke legg opp til at alt skal være perfekt
«Jula er for mange barn og unge noe av det mest magiske som fins, ikke ødelegg det bare fordi du er litt stressa over sprø svor og krumkake.»
5. Involver barna i forberedelsene
«For at barn og unge skal få en fin jul, tenker jeg at de trenger å ha trygghet hos foreldrene sine. De trenger også kvalitetstid med foreldrene sine og å bli sett, selv om det er mye å gjøre. En fin aktivitet er å la barna være med på å lage mat eller dekke på bordet, så de kan være med i fellesskapet.»
6. Dropp kritiske kommentarer om mat og kropp
«En annen ting som er ekstremt viktig, dropp kommentarene om hvor mye eller lite mat man spiser, dropp alle kommentarer om andres kropp/størrelse og matinntak, punktum! For noen er høytiden som jul deres verste mareritt på grunn av hvor nært det er knyttet til mat. Det er kjempeflaut å gå rundt og mene masse om andre sin kropp.»
7. Husk at det er viktigere å ha det fint sammen enn å ha penger til alt
«Min erfaring rundt jul er en blanding av både glede og usikkerhet. Med en mamma som elsker julen, og en pappa som hater den. Han har aldri lagt skjul på at han hater julen, og var ærlig om det. Alltid var det begrenset pyntet for å respektere han, og han feiret for ungenes del.
Det var alltid magisk å stå opp på julaften med alle pakkene under treet og julestrømpene som hang over sofaen. Men hver jul har det på et eller annet tidspunkt i løpet av dagen blitt dårlig stemning fordi han ikke liker jula. Når vi var små skjønte vi ikke hvorfor han var så sur, han klarte aldri å holde stemningen oppe og det endte ofte opp i kjefting eller krangling om småting med mamma. Jeg ble alltid usikker når det ble sånn, og endte opp med å gå på tå rundt han for ikke å eskalere det mer.
Siden vi aldri visste hvorfor, var den usikkerheten så ubehagelig å være rundt. Det var noen jul når vi var små at man gikk til sengs med tårer i øynene og noen ganger selv midt på dagen tok man seg en pause på rommet for å la tårene trille litt.
Når vi ble voksne fikk vi endelig forklaringen på hvorfor han ikke liker jula. De hadde ikke den beste økonomien når vi vokste opp, og jeg tror det var et mye større stressmoment for han enn han liker å innrømme. Jeg tror han prøvde å skjule det egentlig, men fikk det ikke til. Vi merket det alltid.
Så jeg tenker at for at barn og unge skal ha en fin jul, så er noe av det viktigste tryggheten og sikkerheten de trenger rundt seg. Og kommunikasjon om ting skulle oppstå. Barn merker så mye mer enn man tror, og de har behov for å kommunisere det de merker og føler på.»
8. Hvis familien har endret seg, gi barna tid til å venne seg til det
«Jeg var vant til å feire jul sammen som familie, og det skapte utrygghet når vi skulle feire jul bare hos den ene forelderen. Det gikk seg til etter hvert, men det tok tid. Det er den første gangen med skilte foreldre jeg følte en utrygghet på, fordi begge foreldrene ikke er med i fellesskapet.»
Ungdommenes råd til foreldre og andre voksne
1. Samarbeid om å ha det hyggelig
2. Begrens alkoholinntaket
3. Styr unna konflikter
4. Ikke legg opp til at alt skal være perfekt
5. Involver barna i forberedelsene
6. Dropp kritiske kommentarer om mat og kropp
7. Husk at det er viktigere å ha det fint sammen enn å ha penger til alt
8. Hvis familien har endret seg, gi barna tid til å venne seg til det
Lurer du på noe?
Julie Guldbrandsen
Faglig ansvarlig, Ungt nettverk og Ungdomspanel
Telefon: 997 10 523
E-post: julie@vfb.no