Flyktningbarn i klassen?

Mange klasser skal snart ta imot nye elever fra Ukraina. For skolen og for deg som lærer krever dette masse forberedelser. Et avgjørende ledd i dette arbeidet er å gjøre klassen klar for å inkludere en ny medelev i gruppen sin.

Forsiden 137

For de nyankomne barna er det viktig å oppleve et snev av hverdag, og dere på skolen er den viktigste arenaen for å få til dette. Selv om familien står i en forferdelig situasjon akkurat nå, er barn fortsatt barn, og har som alle andre et behov for å trives på skolen og å bli en del av fellesskapet.

Denne lærerveilederen inneholder et opplegg for hvordan man kan forberede klassen på å inkludere en ny elev. Den inneholder konkrete oppgaver og en del refleksjonsspørsmål som gjennomføres som klasse før den nye eleven ankommer. Til slutt vil du finne et forslag til hvordan dette kan følges opp etter at eleven er ankommet, og for involvering av foreldre.

Veilederen er vinklet med tanke på krigen i Ukraina, men kan også brukes for flyktninger fra andre land, eller for elever som kommer fra andre skoler. Den kan også med fordel tilpasses og brukes i det generelle arbeidet med inkludering i en klasse.

Se også eget undervisningsopplegg i forbindelse med krigen i Ukraina.

Lærerveiledning for inkludering av nye elever i klassen

Relatert

Regjeringen skuffer familiene med dårligst råd

Vi er glade for at statsbudsjettet løfter ungdom, men svært skuffet over manglende støtte til barnefamilier. – Det er både overraskende og svært skuffende at barnetrygden står på stedet hvil, sier Signe Horn, generalsekretær i Voksne for Barn. – Mange familier er på vei inn i en krise. Det er vanskelig å forstå at regjeringen […]

Les om Regjeringen skuffer familiene med dårligst råd

Frokostseminar: Livsmestring i skolen

Her kan du se opptak fra vårt frokostseminar om livsmestring i skolen.

Les om Frokostseminar: Livsmestring i skolen

Skolestart med Drømmeskolen

Oppstart på nytt skoleår kan være hektisk for mange. På Nordpolen skole i Oslo bidrar elevmentorene til at flere skal få en god start på skoleåret. De er en Drømmeskole, det betyr at de jobber med å fremme god psykisk helse, inkludering og mestring. – Skolestarten har gått bra, vi har vært mest i elevmentorklassen. Den […]

Les om Skolestart med Drømmeskolen

Voksne for Barn på Arendalsuka

Gikk du glipp av Voksne for Barn sine arrangementer på Arendalsuka? Her kan du se de i opptak: Når skam holder barn utenfor fellesskapet: SFO – Helsefremmende arena eller oppbevaringsplass? Hvorfor klarer ikke myndighetene å bekjempe familiefattigdom i Norge? Arrangement i samarbeid med  Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Redd Barna, Røde Kors, Sanitetskvinnene og UNICEF. Ligger tilgjengelig […]

Les om Voksne for Barn på Arendalsuka

Nytt, unikt tilbud til barn som pårørende

Voksne for Barn har fått 500 000 i støtte fra Sparebankstiftelsen til vårt viktige prosjekt «Pip-klubben»! Det gjør at vi får prøvd ut tiltaket i enda flere aktuelle kommuner.

Les om Nytt, unikt tilbud til barn som pårørende

Sommerferien er her!

Sommeren er her, med en lang ferie for landets skoleelever. Her er tips til aktiviteter som koster lite eller ingenting.

Les om Sommerferien er her!