Se opptak fra vårt frokostseminar 10.09.24

Opplæringsloven skal sikre alle elevers rett til en trygg skolehverdag. Klarer den det slik den ser ut i dag? Her kan du se opptaket fra vårt seminar om opplæringsloven 10.09.24.

Fra 1. august gjelder ny opplæringslov. Dagens kapittel 9 A, som blant annet etablerer elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø, videreføres i kapittel 12 i den nye loven.

Det er viktig å sikre at skoler handler raskt og riktig når en elev ikke har det trygt eller godt på skolen, og det skal gjelde en nulltoleranse mot krenkelser som mobbing, vold, trakassering og diskriminering. Alle elever har rett til en trygg skolehverdag. Et godt skolemiljø er også en viktig forutsetning for god læring. Skal vi få til dette, må utgangspunktet være at elevene blir hørt på sine opplevelser.

Samtidig opplever mange lærere at måten lovverket praktiseres på, er til skade for deres arbeidssituasjon. Håndhevelsen kan oppleves uforutsigbar, og det kan bli lagt stor vekt på elevers subjektive opplevelser. For noen lærere har disse sakene blitt en alvorlig belastning.

Det burde ikke være en motsetning mellom å beskytte elevene mot mobbing og å ivareta lærernes rolle. Hva er riktig forståelse av loven? Hvordan kan vi sørge for at loven beskytter elevene som trenger det, uten utilsiktede ringvirkninger for lærere?

PROGRAM:

Innledninger:
– Elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø, en forutsetning for en skole for alle. Ivar Stokkereit, fagsjef, Barneombudet
– Statsforvalterens erfaringer. Kjersti Botnan Larsen, seksjonssjef, barnehage- og utdanningsavdelingen, Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
– Læreren – en balansekunstner? Katti Anker Teisberg, kommunalsjef skole, Nordre Follo kommune, tidl. rektor

Panelsamtale:
– Madelen Kloster, leder, Elevorganisasjonen
– Thom Jambak, 2. nestleder, Utdanningsforbundet
– Henrik Raustøl, mobbeombud i Oslo
– Katti Anker Teisberg, kommunalsjef skole, Nordre Follo kommune, tidl. rektor

Generalsekretær Signe Horn ønsker velkommen til de oppmøtte.
Panelsamtale med mobbeombud i Oslo Henrik Raustøl (f.v.), Thom Jambak i Utdanningsforbundet, Madelen Kloster i Elevorganisasjonen og kommunalsjef for skole i Nordre Follo, Katti Anker Teisberg. Ledet av kommunikasjonssjef i Voksne for Barn, Rune Berglund Steen.