Barn i Norge-rapporten 2025

Det gjøres mye godt arbeid mot mobbing i skolen – men det er også alvorlige mangler som må bøtes på.

I dag lanseres årets Barn i Norge-rapport: Kampen for et trygt, godt og inkluderende
skolemiljø for alle. Systemiske mangler og muligheter i arbeidet mot mobbing
.

På oppdrag fra Voksne for Barn har Respons Analyse AS gjennomført en omfattende kvantitativ undersøkelse rettet mot både elever, foresatte og lærere, hvor ca. 2700 respondenter har deltatt. Denne er supplert med flere kvalitative undersøkelser gjennomført av Voksne for Barn, rettet mot elever i ulike aldersgrupper og skoleledelse.

– Mange skoleansatte legger både faglighet og hjerte i å skape gode dager for elevene. Det skal de ha veldig stor respekt for, sier Signe Horn, generalsekretær i Voksne for Barn.

– Samtidig må vi ta på alvor at både skoleansatte, foresatte og elever opplever en rekke mangler i skolens arbeid mot mobbing. Skolen som helhet er dessverre langt unna der vi må være. Mangelfulle rutiner bidrar til unødvendig høye mobbetall og til alvorlig svikt i oppfølgingen av utsatte elever, sier Horn.

Et spesielt vondt funn er at et stort flertall av elevene som har blitt utsatt for mobbing, ikke opplever at skolen har hjulpet dem godt eller raskt – eller engang stanset krenkelsene. Samtidig er det et gjennomgående funn at mange skoler ikke gjennomfører grunnleggende tiltak som kan være viktige i et godt og forsvarlig arbeid med skolemiljøet.

– Det handler om ressurser, men det handler også om å gjøre de riktige tingene. Det kan eksempelvis ikke fortsette å være slik at mange elever ikke vet hvordan de skal få hjelp mot mobbing, eller opplever at de ikke blir hørt om hvordan skolen skal hjelpe dem, sier Horn.

– Det kan heller ikke fortsette å være slik at ca. hver femte lærer opplever at skolen ikke har rutiner for å håndtere krenkelser raskt, at innpå 90 prosent opplever at de ikke lærte nok om å håndtere krenkelser på lærerstudiet, eller at innpå hver tredje lærer stadig opplever at de ikke har metodene og kompetansen de trenger, fortsetter Horn.

Undersøkelsen tar også for seg utfordringer i skole-hjem-samarbeidet, manglende rutiner for å følge opp sammensatte elevsaker over tid, manglende rutiner for å ta imot nye elever, og mangelfull involvering av SFO/AKS i arbeidet med skolemiljø.

– Vi har lagt stor vekt på at anbefalingene skal være konkrete og gjennomførbare, og nært forbundet med erfaringene til elever, lærere, foresatte og skoleledere. Vi håper skoler vil bruke anbefalingene som et viktig utgangspunkt for en helt nødvendig styrking av det grunnleggende, systemiske arbeidet, avslutter Horn.

  • Se en oppsummering av funnene fra den kvantitative undersøkelsen på side 7-10 i rapporten, og våre anbefalinger på side 11-13.

  • Se også en samling med råd og innspill fra barn og unge på side 32-39.

Les også: Rapporten Samfunnsøkonomiske kostnader av mobbing i grunnskolen