Kjære mamma og pappa

«Et skilsmissebarn er et normalt menneske med to hjem», sier Marte 15 år. I dette heftet forteller barn hvordan et samlivsbrudd oppleves for dem.

Mange barn og unge i Norge opplever at foreldrene flytter fra hverandre. Vi har spurt barn og unge selv om hva de synes er utfordrende, og hva de har behov for.

For de fleste er mamma og pappa nøkkelen til det meste. De unge har mange tanker om hvordan situasjonen burde vært håndtert. Ofte kan det allikevel være vanskelig å formidle dette direkte til foreldrene sine. Som barn tar man hensyn og er redd for å legge stein til byrden når man ser at mamma og pappa ikke har det bra.

Jeg føler at jeg må være hjemme i helgene for i det hele tatt å få tid sammen med pappa. Men egentlig burde jeg jo vært sammen med venner i min alder.

Derfor lager vi dette heftet. Kanskje kan det være til hjelp i en dialog mellom barn og forelder. Kanskje kan det gjøre det lettere for barn å sette ord på hva de føler og tenker, og for foreldre å lytte mer oppmerksomt. Vi tror også at dette heftet kan være til stor nytte for andre voksne som møter og jobber med barn i denne situasjonen. For barn og unge selv kan det være til nytte å se at andre sliter med, og tenker på, noe av det samme som en selv. At man ikke er alene om å ha det sånn i sin familie.

Relatert

Født til å skinne

Tekster av ungdom som vet mye om livet. De deler sine erfaringer med å ha det vanskelig, med å be om hjelp og kanskje, eller kanskje ikke, få den hjelp de ønsker.

Les om Født til å skinne

Brobygger for familier fra Øst-Europa

Økende arbeidsinnvandring fører til at flere østeuropeiske familier kommer i kontakt med det norske støtteapparatet. Stadige konflikter mellom foreldre og norske hjelpeinstanser, og da spesielt barnevern, gjorde at Voksne for Barn i 2014 besluttet at noe måtte gjøres.

Les om Brobygger for familier fra Øst-Europa

Как говорить с детьми о корона-вирусе

Сейчас мы получаем много вопросов от родителей и других взрослых о том, как лучше говорить с детьми о том, что происходит вокруг в связи с распространением корона-вируса.

Les om Как говорить с детьми о корона-вирусе

Kalbame su vaikais apie koronavirusą

Šiuo metu sulaukiame labai daug tėvų klausimų apie tai, kaip geriausiai kalbėti su vaikais apie koronavirusą.

Les om Kalbame su vaikais apie koronavirusą

Jak rozmawiać z dzieckiem o korona wirusie

W tej chwili otrzymujemy wiele zapytań od rodziców i innych dorosłych, którzy zastanawiają się, jak najlepiej rozmawiać z dziećmi o tym, co dzieje się w związku z epidemią wirusa.

Les om Jak rozmawiać z dzieckiem o korona wirusie

Foreldreguide ved mobbing

Er du forelder til et barn som blir mobbet? Foreldreguider er et nytt tilbud til deg som trenger hjelp i denne perioden.

Les om Foreldreguide ved mobbing