Kurs for brukerrepresentanter 1

Inkluderende SFO

Inkluderende SFO er en ressursbank som skal hjelpe SFO-ansatte å lage et godt og trygt miljø, og spesielt med en god overgang fra barnehage til SFO.

Hva er Inkluderende SFO?

Inkluderende SFO er en ressursbank for å jobbe med SFO-fellesskapet blant voksne og barn. Dette inkluderer en kompetansebank, aktiviteter som kan brukes med barna og en veileder spesielt rettet inn mot overgang fra barnehage til SFO. Tiltaket omfatter også opplæring i opplegget, og tilbud om nettverkssamlinger to ganger i året.

Formål

Hovedmålet med veilederen og de tilhørende ressursene er at barna som kommer rett fra barnehagen til SFO, skal oppleve en trygg og god overgang. Materiellet vil likevel også være egnet i møte med de eldre og mer erfarne SFO-barna. Arbeidet med veilederen og tilhørende ressurser vil kunne bidra til å utvikle et profesjonsfellesskap og en god kultur på arbeidsplassen. Å utvikle en god kultur med felles forståelse og verdier, vil gi fordeler for både barn og voksne på SFO.

Rammeplan for SFO skriver at SFO skal være et fellesskap og en lærende organisasjon som jevnlig vurderer og videreutvikler sin praksis. SFO skal legge til rette for at hele personalet reflekterer over faglige og etiske spørsmål i tilknytning til rammeplanens verdier og innhold og hvordan de kan være gode rollemodeller for barna.

Gjennom arbeidet med materiellet i Inkluderende SFO vil SFO-ansatte kunne jobbe systematisk med disse målene.

Hva får dere?

Ressursbanken er et verktøy for å jobbe med fellesskap og tilhørighet blant voksne og barn. Gjennom Inkluderende SFO får man:

  • Veileder med konkrete tips og råd til SFO-leder og ansatte, med spesielt fokus på overgangen fra barnehage til SFO.
  • Ferdige kompetanseøkter som kan brukes i samarbeidstiden til SFO, for å jobbe med ulike tema som er relevante for SFO. Øktene tar utgangspunkt i Rammeplan for SFO.
  • Verktøy for å kunne jobbe konkret og systematisk med profesjonsfellesskap og kultur på arbeidsplassen.
  • Aktiviteter for å jobbe med tilhørighet, fellesskap, sosial kompetanse og mestringsstrategier med barna.

Innhold

Ressursbanken Inkluderende SFO inneholder både en veileder til SFO-leder, en aktivitetsbank og en kompetansebank.

Kompetansebanken inneholder flere opplæringsøkter med faglig påfyll og refleksjonsoppgaver som kan gjennomføres med personalet på SFO-møter. I veilederen finner du en oversikt over hva du trenger til hver enkelt økt, og hvilket etterarbeid som bør gjennomføres slik at opplæringen kommer til nytte i hverdagen. Øktene i kompetansebanken er estimert til ca. 60 minutter, inkludert faglig påfyll og refleksjonsoppgaver. Temaene i kompetansebanken er;

  • Profesjonsfellesskap og kultur på arbeidsplassen
  • Overgang fra barnehage til SFO
  • Trygge voksne (3-delt-økt)
  • Inkluderende fellesskap
  • Lekens nytteverdi og egenverdi
  • En plass for alle
  • Barns medvirkning
  • Sosial kompetanseheving mot utenforskap

Aktivitetskassen inneholder ulike aktiviteter som kan gjennomføres sammen med barna på SFO. Aktivitetene har varierende lengde og noen kan være fine å jobbe med over en lengre periode, mens andre kan brukes som et supplement i hverdagen. Aktivitetene bidrar til arbeidet med temaene:

  • Hvem er vi?
  • Fellesskap
  • Inkludering og vennskap
  • Kommunikasjon og samarbeid
  • Mestringsstrategier

Hvordan få tilgang til ressursene?

Hvordan få tilgang til ressursene?

Skoler/SFO-er og kommuner som ønsker å starte med våre skoletiltak må inngå en gjensidig forpliktende avtale med Voksne for Barn. Før oppstart skal det identifiseres en kontaktperson og SFO-leder og/eller rektor som har ansvar for SFO, deltar på en opplæring.

Deltakerne får tilbud om nettverkssamlinger to ganger i året i etterkant av opplæring. Disse vil hovedsakelig foregå digitalt slik at man kan dele erfaringer på tvers av kommunegrenser.

Inkluderende SFO og Rammeplan for SFO

Ressursbanken gir SFO-ene et konkret verktøy for å jobbe med målene i Rammeplan for SFO. Ved å bruke ressursene vil man kunne jobbe systematisk, både med kompetanseheving i personalet og direkte med barna i SFO, for å nå målene i Rammeplanen.  

Vanlige spørsmål om Inkluderende SFO

Ja, den er åpen for alle SFO-er.

Lurer du på noe?

Christian Hansen 1

Christian Hansen

Faglig ansvarlig skole
Zippys venner/Eples venner/Passport
Telefon: 917 86 896
E-post: christian.hansen@vfb.no

Marita Gallefoss 3

Marita Gallefoss

Faglig rådgiver skole
Zippys venner/Eples venner/Passport
Telefon: 930 10 050
E-post: marita.gallefoss@vfb.no

Toralv Kvalvik

Toralv Kvalvik

Administrasjonskoordinator og ansvarlig for nettbutikken
Telefon: 488 94 231
E-post: toralv.kvalvik@vfb.no