10 viktige ting å huske på ved samlivsbrudd

1.

Fortell barna om samlivsbruddet når beslutningen er tatt. Vær ærlig og direkte. Forklar med egne ord uten å gå i detaljer om årsakene. Fortell heller at dere (foreldrene) ikke har det så godt sammen som dere hadde ønsket. Kanskje vil dere bli gladere og få det bedre hvis dere bor hver for dere.

2.

Gjør det klart for barna at de selv ikke er noen årsak til samlivsbruddet. Det er noe de voksne ser som nødvendig, og selv skal ordne opp i.

3.

Barna må forsikres om at dere som foreldre fortsatt er glade i dem, og alltid kommer til å være det. Gjenta gjerne dette.

4.

Fortell barna at dere vet at de ikke ønsker å bryte opp familien.

5.

Barna trenger forsikring om at de aldri kommer til å bli forlatt. Fortell hvordan den praktiske situasjonen kommer til å bli: hvem de skal bo hos, bosted for hver av foreldrene, samværsordning. Forklar at de vil bli fortalt om forhold som ennå ikke er avgjort så snart det er bestemt.

6.

La barna fortsatt få være glad i dere begge. Barn er svært lojale overfor begge sine foreldre, og må slippe å ta parti for eller imot en av dere.

7.

Unngå å snakke negativt om den andre når barna hører på.

8.

Informer barnehagen, dagmammaen, skolen og eventuelt andre etter avtale med barna. Hjelp også barna med hvordan de kan snakke om det med andre.

9.

Mange barn beskytter sine foreldre ved å la være å ta opp ting som de tror foreldrene blir lei seg for. Det er viktig å vise barna at det er greit å komme med spørsmål og følelser om vanskelige tema.

10.

Det er misforstått trøst å si: ”Ikke være lei deg du”, ”Ikke tenk på det” og lignende. Slike uttalelser fører ofte til at barna opplever sine egne følelser som unormale og
uakseptable. Lytt heller til det de har å komme med. Gi dem tid og nærhet, og bekreftelse på at deres tanker og følelser er normale deler av livet.

Les også:

Bok om å ha skilte foreldre

Det kan være god hjelp å lese om noen som har det litt på samme måte som en selv. Noen bor en uke hos hver, andre bor hos den ene forelderen og besøker den andre.

KJØP I NETTBUTIKKEN

Relatert

Hvordan kan du som voksen skape gode relasjoner til barn?

En god relasjon kan ses på som en ballpasning, der man sender ballen frem og tilbake til hverandre - i et samspill. Når barnet spiller tilbake til deg får du respons og relasjonen er i bevegelse.

Les om Hvordan kan du som voksen skape gode relasjoner til barn?

Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Å være redd er helt normalt, og frykt vil vise seg på forskjellige måter i løpet av barndommen. Men i noen tilfeller vi barnet trenge hjelp til å håndtere følelsene.

Les om Slik kan du hjelpe ditt engstelige barn

Er barnet ditt sjenert?

For sjenerte barn kan det være vanskelig å treffe nye barn og delta i fritidsaktiviteter. Her er gode råd til deg som er forelder til et sjenert barn.

Les om Er barnet ditt sjenert?

Hva er selvfølelse?

Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, og hvor mye vi føler at vi er verdt.

Les om Hva er selvfølelse?

Blir sykere av vaskerådene

For barn og unge som lider av tvang rundt skitt og smuss gjør påminningen om å vaske hendene hverdagen ekstra slitsom.

Les om Blir sykere av vaskerådene

Snakk med barnet om katastrofen

Når katastofer oppstår kan mange bli redde. Tanker om hva som har skjedd, og hva som kan komme til å skje meg og mine nærmeste, kan gjøre dem utrygge og redde.

Les om Snakk med barnet om katastrofen